upcoming exhibitions

  • 20 July - 18 August 2019 Solo exhibition Kunstroute Open Stal 2019, art route in Oldeberkoop, NL

  • 9 November 2019 - 5 January 2020 Solo exhibition, tower castle De Schierstins, Veenwouden, NL

Installation views

38793606_image_big.jpg

solo-tentoonstelling op 48e editie kunstroute open stal

Op de 48e editie van kunstroute Open Stal in Oldeberkoop heeft Johannes Bosgra uit Burgum een solo-presentatie met zijn nieuwe serie Bomen van Bosgra. Hij reflecteert met deze serie op zijn afkomst en zijn jeugd door fotografisch werk te maken van bomen die door zijn voorouders sinds 1700 zijn gekweekt in Burgum. De monumentale beuken, eiken en platanen van de Bosgra boomkwekerijen staan nog in honderden landschapstuinen en parken in Noord-Nederland. Deze bomen zijn exact te vinden, omdat de administratie met plantenlijsten van de boomkwekerij van de Bosgra’s bewaard is gebleven sinds 1861. Maar de bomen zijn nu door ouderdom snel aan het verdwijnen. De beelden zijn gemaakt in de idyllische parklandschappen op Stania State en Fogelsangh State, met bomen gekweekt door Bosgra zijn oudvader Tiete Bosgra (1794-1875). Alle beelden zijn te zien op www.johannesbosgra.com.

Bosgra is met deze serie één van de drie winnaars geworden van het talentenproject voor beeldende kunst Verhalen in het Landschap. De solo-presentatie is t/m 18 augustus dagelijks te zien in MFA MeJander. Open Stal is de oudste kunstroute van Nederland en geniet landelijke bekendheid, met ieder jaar ong. 10.000 bezoekers.

Jeugdherinnering
Eén van de gelukkigste jeugdherinneringen van Johannes Bosgra is om beschermd door de Bosgra bomen te ontsnappen in zijn droomwereld waar alles wel volledig klopte. In de idyllische landschapstuin van zijn ouderlijk huis, de oude pastorie in Hardegarijp, kon hij zich verbergen voor de harde, chaotische wereld. In zijn serie Bomen van Bosgra is hij op zoek gegaan naar een verbeelding van die droomwereld, als een gesublimeerde jeugdherinnering.

Engelse landschapsstijl
De Engelse landschapsstijl is een geïdealiseerd beeld van de natuur en een direct uitvloeisel van de kunststroming Romantiek. De waterpartijen en grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, worden omgeven en afgewisseld door boomgroepen om zo een idyllisch natuurlandschap te vormen. Johannes Bosgra voelt zich sterk aangetrokken tot deze geïdealiseerde natuur. En dat laat hij zien in de verstilde mistbeelden van de bomen en hun zorgvuldig gekozen plek in het landschap. Het blauwgrijze kleuren-palet is een verwijzing naar het werk van de Friese kunstenaar Willem van Althuis. Een aantal boomgroepen heeft Bosgra ‘s nachts vastgelegd als reflectie in de kenmerkende waterpartijen. Daardoor ervaart de toeschouwer in één beeld de cyaan lucht, de bomen, het oppervlak van het water en de bladeren op de bomen van het water. In het presenteren van deze beelden is hij gaan experimenteren met transparante materialen, zodat de toeschouwer nog meer de suggestie krijgt door de lagen in het landschap en de tijd heen te kijken.

Het thema van Open Stal 2019 is “De mens wikt…”. 20 juli t/m 18 augustus, dagelijks van 13.00 uur tot 18.00 uur in MFA MeJander (Willinge Prinsstraat 24, Oldeberkoop). De catalogus met kunstroute en entreebewijs zijn verkrijgbaar in de Kiosk (Oosterwoldseweg 5, Oldeberkoop).

Solo exhibition Kunstroute Open Stal 2019, art route in Oldeberkoop, NL

 

Tentoonstelling kunstweekend beetsterzwaag in galerie terbeek

Zaterdag 22 en zondag 23 juni is er op het Kunstweekend Beetsterzwaag een tentoonstelling te zien van mijn Strepen serie met minimalistische zeegezichten. De tentoonstelling vindt plaats in de prachtige voormalige Galerie Terbeek aan de Hoofdstraat 42 (tegenover Prins Heerlijck) van 11:00 tot 17:00 uur. Vrijdagavond is de opening. Graag tot ziens in het mooie Beetsterzwaag!

Download hier het programmaboek met alle kunstenaars en de route.

Het tweedaagse beeldende kunst festival in Beetsterzwaag vindt plaats op 25 locaties in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag met links en rechts de overtuinen.
Het thema natuur staat centraal, in de breedste zin van het woord. Met schilderijen- en beeldenexposities, in gedichten, met performances en dans. En dit jaar met speciale aandacht voor fotografie en film.

Er zijn een aantal nevenactiviteiten zoals (natuur)films en literair snacken. Dit alles in een muzikale omlijsting.

websiteKW.jpg
IMG_8972 kopie.JPG

Tentoonstelling op Maaitiidsevenemint, kunstroute in ryptsjerk

Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 heb ik deelgenomen aan het Maaitiidsevenemint, de kunstroute in Ryptsjerk. Mijn Strepen serie met minimalistische zeegezichten was te zien in de Lytse Harmonie (Binnendijk 44, Ryptsjerk).

 

talentententoonstelling Verhalen in het landschap in Galerie Steven Sterk

Zaterdag 13 april 2019 om 16:00 uur is de opening van de talentententoonstelling Verhalen in het landschap in de prachtige Galerie Steven Sterk in Gorredijk. Samen met 13 andere winnaars van het talentontwikkelingsproject laat ik het resultaat zien van de masterclasses die we de afgelopen maanden mochten volgen bij bekende Friese kunstenaars. Uit de 14 deelnemers worden twee gekozen die een solotentoonstelling krijgen in de grote kunstroute Open Stal 2019 in Oldeberkoop. Dit wordt bekend gemaakt op de finissage op 28 april om 16:00 uur.

Het was een geweldige ervaring om zo intensief samen te werken met twee kunstenaars waar ik zeer veel respect voor heb, Tjibbe Hooghiemstra en Christiaan Kuitwaard. Onder hun begeleiding heb ik gewerkt aan de nieuwe serie Bomen van Bosgra.

Schermafbeelding 2019-04-09 om 21.15.27 kopie.png
 
dscf2737- photographer johannes bosgra.jpg

VIDEO PROJECTION DARK WAVES AT NEW WORLD SYMPHONY HALL MIAMI

An immersive projection of minimalist seascapes by Dutch photographer Johannes Bosgra will accompany the piece Dark Waves at the concert The Ocean’s soul on Sunday 13th of January with Dutch pianists Maarten van Veen and Ralph van Raat in Miami’s New World Symphony Hall. The seascapes flow slowly into one another in the video projection, just like in John Luther Adams’ Dark Waves the groups of notes flow into one another, both in the piano’s and in the electronic music. Frank Gehry designed the New World Symphony Hall to make video an integral part of a concert experience. For this Gehry made giant curved sails above the stage in his signature twisting and organic style, on which the video is projected.

 
IMG_5450.JPG

VIDEOPROJECTIE EN TENTOONSTELLING DARK WAVES IN ROTTERDAM

Tijdens het concert van pianisten Maarten van Veen en Ralph van Raat op donderdag 10 januari in De Doelen in Rotterdam zal het stuk Dark Waves van John Luther Adams vergezeld worden door een videoprojectie van zeegezichten van fotograaf Johannes Bosgra. De zeegezichten vloeien in de videoprojectie langzaam in elkaar over, net als in Dark Waves de groepen noten in elkaar overvloeien; zowel in de piano’s als in de elektronische muziek. Er is op donderdag 10 januari daarnaast een tentoonstelling van de zeegezichten te zien in de Jurriaanse Foyer van De Doelen.

 
DSCF1112- Johannes Bosgra insta.jpg

IMAGE BIRCH TREE SHOWN DURING PIANO SLAM in Rotterdam

On invitation of the DoelenEnsemble my image “Birch tree” from the series Arctic light was shown on the 16th of november 2018 in Concertgebouw de Doelen in Rotterdam, the Netherlands, during the live performance of the musical poetry competition Piano Slam. It was an intriguing combination of poetry and dance by teenagers, my image and music of Nouela performed by two young top pianists. The young dancers from Dansgroep RAW threw snowballs in an imaginary landscape, illustrated by my image.

[NL] Op uitnodiging van het Doelen Ensemble werd mijn beeld “Birch tree” uit de serie Arctic light vrijdag 16 november 2018 groot geprojecteerd in Concertgebouw De Doelen in Rotterdam tijdens de finale van de muzikale gedichtenwedstrijd Piano Slam. Het was een boeiende combinatie van gedichten en dans van jongeren, mijn beeld en muziek van Nouela gespeeld door twee talentvolle pianisten. De jonge dansers van dansgroep RAW gooiden sneeuwballen in een imaginair landschap, geïllustreerd door mijn beeld.

 
Triptych Strepen Ameland.jpg

Verhalen in het Landschap AT CAV-gebouw Oldeberkoop

Met het drieluik "Noordzee, Ameland" uit de serie Strepen doe ik mee met de tentoonstelling Verhalen in het landschap . 
Aanstaande zondag 7 oktober 2018 om 16:00 uur is de opening in het grote CAV-gebouw in Oldeberkoop. Op de tentoonstelling is ook werk te zien van Christiaan Kuitwaard, Tjibbe Hooghiemstra, Anne Feddema, Gerrit Terpstra en Tryntsje Nauta. Deze grote groepstentoonstelling is onderdeel van een boeiend talentontwikkelingsproject voor Friese beeldend kunstenaars. Wie weet tot aanstaande zondag!

7 t/m 28 oktober 2018, CAV-gebouw, Heerenveenseweg 16, Oldeberkoop.
De tentoonstelling is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

 
2016-10-10 18.27.31.jpg

Arctic light at landschappelijk schoon concert

Solo Exhibition 2016 Arctic Light around concert and dance performance Landschappelijk schoon by DoelenEnsemble and Codarts Dans. The exhibition was in the Port of Rotterdam foyer of the great concerthall De Doelen in Rotterdam, the Netherlands.

The DoelenEnsemble and the dance department of Codarts perform works that are inspired on the landscape by a.o. John Cage, Florian Magnus Maier and Alan Hovhaness. The exhibition contains tranquil images that match the music, they were made by Johannes Bosgra in 2016 on the Lofoten in Norway. The special arctic light on the Lofoten islands in Norway inspired Bosgra to create a series of images which capture the subtle colors and atmosphere in this expressive polar landscape. “I aimed to capture the soft arctic light in the sea and air, to balance out the hardness of the mountains and fjords. The result is a series of images with a sophisticated tonal composition. When I'm creating a composition for an image I'm inspired by contemporary classical music. I want to translate the music in my head into rhythm, tones and harmony in my images."

 
DSCF6122- Johannes Bosgra insta.jpg

Arctic light at Hospital MCL

In 2016 I was honored to be selected for an exhibition by the art commission of Hospital MCL. MCL in Leeuwarden is the largest hospital of the province of Friesland, the Netherlands. The exhibition consisted of 10 images of the series Arctic light, made in the Lofoton, Norway.

 

Nordic Visions

Nordic Visions is a group exhibition of 25 images by 25 photographers at the Fotofair in Beekbergen, the Netherlands in 2016 and 2018. My image View on Vikbukta was selected as one of the two feature images for the exhibition in 2016.

 
grandcanyonpanorama-bewerkt-bewerkt- Johannes Bosgra insta.jpg

PROJECTIONS AT Concert Des canyons aux étoiles

My images of the Grand Canyon were projected during concerts of Des canyons aux étoiles, a key work of Messiaen, in the great concert halls in De Doelen in Rotterdam, Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, the Netherlands and in the Tonhalle in Düsseldorf, Germany in 2014. Performed by the DoelenEnsemble and Notabu Ensemble Neue Musik and conducted by Arie van Beek. Messiaen was inspired by the spectacular and colourful canyons in Utah and Arizona. The images were specifically selected to make the musical and visual languages work together to create a sophisticated audiovisual experience for the visitors. The images were made by me in 2004.