Exhibition Arctic light at landschappelijk schoon concert

At the concert Landschappelijk Schoon is an exhibition with work of photographer Johannes Bosgra in the Port of Rotterdam foyer of the concert hall De Doelen in Rotterdam, the Netherlands. The DoelenEnsemble and the dance department of Codarts perform works that are inspired on the landscape by a.o. John Cage, Florian Magnus Maier and Alan Hovhaness. The exhibition contains tranquil images that match the music, they were made by Johannes Bosgra in 2016 on the Lofoten in Norway. The special arctic light on the Lofoten islands in Norway inspired Bosgra to create a series of images which capture the subtle colors and atmosphere in this expressive polar landscape. “I aimed to capture the soft arctic light in the sea and air, to balance out the hardness of the mountains and fjords. The result is a series of images with a sophisticated tonal composition. When I'm creating a composition for an image I'm inspired by contemporary classical music. I want to translate the music in my head into rhythm, tones and harmony in my images."

Download the program notes of the concert here.

John Cage - In a landscape
Florian Magnus Maier - Flux
Toru Takemitsu - Landscape nr. 1
Toru Takemitsu - Towards the sea
Alan Hovhaness - Visionary Landscapes
Meric Artac - The Writer, for Quadrophonic speakers

 Concertphotos: Jan Hordijk

[NL] Tentoonstelling Arctisch licht ter gelegenheid van concert Landschappelijk schoon in de Doelen

Download hier het programma van het concert.

Ter gelegenheid van het concert Landschappelijk Schoon is er in de Port of Rotterdam foyer van concertgebouw de Doelen in Rotterdam een tentoonstelling met werk van fotograaf Johannes Bosgra.  
Het DoelenEnsemble en de dansafdeling van Codarts brengen tijdens het concert op het landschap geïnspireerde werken van o.a. John Cage, Florian Magnus Maier en Alan Hovhaness. De tentoonstelling bevat daarbij passende foto’s die Johannes Bosgra begin 2016 heeft gemaakt op de Lofoten in Noorwegen. Bosgra presenteert een serie verstilde beelden met subtiele kleurtonen die geïnspireerd zijn op klassieke muziek, net als de componisten zich vice versa laten inspireren door het landschap. “Bij het maken van de compositie van een beeld laat ik mij inspireren door klassieke muziek en zoek ik naar harmonie, ritme en subtiele kleurtonen in het beeld. Ik kies het licht en de onderdelen in het landschap zorgvuldig bij elkaar, zodat de essentie van de plek verstild en enigszins geabstraheerd naar boven komt.”

Het DoelenEnsemble en de dansafdeling van Codarts stimuleren uw verbeelding: u waant zich in een vredige tuin, op krakende ijsvlaktes, aan zee, in het Verre Oosten en in buitenaardse landschappen. John Cage schreef In a Landscape oorspronkelijk voor de danseres Louise Lippold. Nu neemt choreograaf Ton Simons, bekend van de Rotterdamse Dansgroep en Dance Works Rotterdam, de dromerige compositie als inspiratiebron voor de jonge dansers van Codarts. De veelzijdige muziekmaker Florian Magnus Maier en zijn echtgenote Sanja Maier-Hasagic, docent aan Codarts, creëren een nieuw werk waarin hun beider passies samensmelten. Daarnaast hoort u landschappelijk schoon van Takemitsu en Hovhaness.

John Cage - In a landscape
Florian Magnus Maier - Flux
Toru Takemitsu - Landscape nr. 1
Toru Takemitsu - Towards the sea
Alan Hovhaness - Visionary Landscapes
Meric Artac - The Writer, for Quadrophonic speakers

De Doelen is een veelgeroemd concertgebouw in het Mauritskwartier in Rotterdam, waar jaarlijks zo'n 600 concerten plaatsvinden. Naast klassieke concerten van onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, wordt er ook wereldmuziek en jazz geprogrammeerd. De geschiedenis van concertgebouw de Doelen gaat terug tot in de zeventiende eeuw, toen een orkest van stadsmuzikanten openbare concerten gaf in 'De Doele' aan het Haagscheveer. Ter vervanging werd in 1844 de 'Groote Doelezaal' aan de Coolsingel geopend. In 1934 werd een nieuwe Doelenzaal in gebruik genomen, maar deze werd in mei 1940