Videoprojectie en tentoonstelling Dark Waves in Rotterdam

Tijdens het concert van pianisten Maarten van Veen en Ralph van Raat op donderdag 10 januari in De Doelen in Rotterdam zal het stuk Dark Waves van John Luther Adams vergezeld worden door een videoprojectie van zeegezichten van fotograaf Johannes Bosgra. De zeegezichten vloeien in de videoprojectie langzaam in elkaar over, net als in Dark Waves de groepen noten in elkaar overvloeien; zowel in de piano’s als in de elektronische muziek. Er is op donderdag 10 januari daarnaast een tentoonstelling van de zeegezichten te zien in de Jurriaanse Foyer van De Doelen.

Johannes Bosgra (1979) is de wereld over gereisd naar de meest desolate plekken om de essentie van de kleuren en vormen van oceanen en zeeën te vangen in zijn serie minimalistische zeegezichten genaamd Strepen (2018). Bij het maken van zijn werk laat hij zich inspireren door hedendaagse klassieke muziek. En hij speelt zelf graag piano. Hij heeft prijzen ontvangen van de International Photography Awards, Black & White Spider Awards en de Moscow International Foto Awards.

Zeegezichten serie Strepen
In zijn serie Strepen (2018), heeft Bosgra beelden gemaakt die bestaan op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Dark Waves een van John Luther Adams meer abstracte werken, het is als een totaal gevoel van golven. Het stuk boetseert laag op laag in steeds groter wordende golven van geluid.

De weergave van de zee verraadt Johannes Bosgra zijn diepe verbintenis met de zeegezichten van fotograaf Hiroshi Sugimoto en het abstracte werk van beeldend kunstenaar Gerhard Richter. Bij het maken van zijn werk past hij een extreem nauwkeurig en tijdrovend proces toe met zijn camera. Daarbij omarmt hij de onvoorspelbaarheid van de kleuren, vormen en lijnen die dit proces oplevert. Het resultaat is een minimalistische geometrische compositie van rechte lijnen die noch veel figuratieve elementen bevat, noch volledig abstract is. In combinatie brengen de twee elementen een beeld voort dat bijna lijkt te veranderen voor de ogen van de toeschouwer.

Johannes Bosgra: “Zoals Kandinsky zei in Über das Geistige in der Kunst, muziek is al eeuwen de kunstvorm die zichzelf niet heeft toegewijd aan de reproductie van natuurlijke fenomenen, maar juist aan het uiten van de ziel van de kunstenaar via muziek. Muziek is de kunstvorm met de hoogste abstractie en is in staat om emoties op de meest directe wijze over te brengen. Ik heb de zeegezichten die ik rond de wereld zag in deze minimalistische, abstracte vorm vastgelegd om op directe wijze de diepe emoties over te brengen die klassieke muziek in mij oproept. De extreme nauwkeurigheid die ik in het maakproces toepas, voelt als het bespelen van een muziekinstrument en laat me daardoor ook de emotie voelen die ik wil verbeelden.”

 

Noorzee, Schoorl, 2017 uit de serie Strepen

Noorzee, Schoorl, 2017 uit de serie Strepen