GUP New Dutch Photography Talent 2020

(Nederlands onderaan)
I’m proud to be selected as GUP New Dutch Photography Talent 2020! GUP New is a leading annual book celebrating the 100 best emerging Dutch photographers of the year, published since 2012. The book includes four pages with my series Stripes, minimalist seascapes that capture the essence of colors, forms and shapes of oceans and seas around the world that I visited to create this series. The group exhibition of GUP New presents work of the 100 talents. The book launch and exhibition opening takes place on Friday, 6 December at the Machinegebouw at Westergas, Amsterdam.

Gup_New_Sticker_Black.png

GUP New is a platform bringing Dutch and Netherlands-based photography talents to the attention of galleries, museums, commercial and photography agencies, media companies and institutions that work with imagery. With its 420 pages it is the style Bible for art directors, curators, collectors, photography lovers, and fellow photographers. With a print run of 3.000 copies, GUP New makes sure the best emerging photographers around will get the attention and platform they deserve.

Many thanks to GUP magazine and to the jury. The jury consists of respected professionals in the photo industry: Roy Kahmann (Kahmann Gallery/GUP), Erik Vroons (GUP Magazine), Jorre Both (GUP Magazine/Haute Photographie magazine), Amelie Schüle (Unseen), Gregor Vos (Brinkhof) and Thomas Geerlings (Framework Studio).

[NL] Trots mag ik aankondigen dat ik geselecteerd ben als GUP New Dutch Photography Talent 2020! GUP New is een toonaangevend boek met de 100 beste Nederlandse fotografie talenten van het jaar, gepubliceerd sinds 2012. Het boek bevat vier pagina’s met werken uit mijn serie Strepen, minimalistische zeegezichten die de essentie vangen van kleuren en vormen van oceanen en zeeën rond de wereld. De groepstentoonstelling GUP New presenteert het werk van de 100 talenten. De boekpresentatie en opening van de tentoonstelling vinden plaats op vrijdag 6 december in het Machinegebouw, Westergas, Amsterdam.

GUP New is een platform dat Nederlandse fotografie talenten onde rde aandacht brengt van galeries, museau, foto-agentschappen, mediabedrijven en instituten die met beeld werken. Met 420 pagina’s is het de stijlbijbel voor art directors, curatoren, verzamelaars, fotografie-liefhebbers en fotografen. Met een oplage van 3000 stuks, zorgt GUP New ervoor dat de beste fotografie talenten de aandacht en het podium krijgen dat ze verdienen.

Veel dank aan GUP Magazine en aan de jury. De jury bestaat uit gelauwerde professionals uit de fotografie: Roy Kahmann (Kahmann Gallery/GUP), Erik Vroons (GUP Magazine), Jorre Both (GUP Magazine/Haute Photographie magazine), Amelie Schüle (Unseen), Gregor Vos (Brinkhof) en Thomas Geerlings (Framework Studio).

North Sea, Schoorl X, 2018, from the series Stripes

North Sea, Schoorl X, 2018, from the series Stripes

Interview Bomen van Bosgra in Leeuwarder Courant

Vandaag staat er een mooi interview over Bomen van Bosgra in de Leeuwarder Courant, een hele pagina. Prachtig dat het verhaal van Bomen van Bosgra zo uitgebreid en helder door Gitte Brugman is weergegeven, zowel de familiegeschiedenis als het ontstaan en idee achter mijn serie.

Tot en met 18 augustus zijn de Bomen van Bosgra werken en een Strepen werk dagelijks te zien bij mijn solo-presentatie bij MFA MeJander tijdens kunstroute Open Stal. Download hier PDF van het interview. De volledige tekst staat ook onder de foto van het interview op deze pagina.

De foto’s van Bomen van Bosgra zijn beter en volledig hier te bekijken.

InterviewLeeuwardercourant10augustus2019.jpg

Familiegeschiedenis in ‘Bomen van Bosgra’

Johannes Bosgra is een nazaat van Freerk, die in 1696 naar Burgum kwam als bosgraaf van de Oranjes. Met zijn fotoserie Bomen van Bosgra grijpt Johannes terug op zijn familiegeschiedenis.

Johannes Bosgra had wel in de negentiende eeuw willen leven. Hij voelt veel verwantschap met het romantische idee van de natuur dat in die tijd leefde. In landschapstuinen als die van Roodbaard voelt hij zich thuis. ,,Als kind al. Pas later kwam ik erachter dat de bomen in die parken door mijn oudvader zijn gekweekt.’’

Tegenwoordig heeft Bosgra zijn eigen onderzoeksbureau in de zorg. Met zijn team onderzoekt hij de effectiviteit van behandelingen. ,,Voor het ministerie, klinieken en zorgverzekeraars.’’ Daarnaast maakt hij tijd vrij voor fotografie. En dat werpt zijn vruchten af.

Landschappen zijn zijn favoriete onderwerp. Aanvankelijk werkte hij voornamelijk registrerend, maar langzaamaan steeds abstracter, tot er een minimalistische strepenserie van zeegezichten ontstond. ,,Ik reisde naar afgelegen gebieden, rond de poolcirkel en de Faröereilanden en zo.’’ Hij stuurde de serie in voor het masterproject Verhalen in het Landschap en werd toegelaten.

Hij legde zijn ‘masters’ Tjibbe Hooghiemstra en Christiaan Kuitwaard zes projectvoorstellen voor. ,,Zij kozen meteen voor Bomen van Bosgra , omdat het over mezelf ging en dichtbij speelde. Toen moest ik in Friesland aan de slag.’’

De boomkwekerijen van Bosgra bestonden eeuwenlang. Stamvader Freerk richtte de eerste op toen hij voor de Oranjes werkte. In 1850 werd het familiebedrijf gesplitst. ,,Uiteindelijk waren er vier kwekerijen Bosgra, maar Frisia is verkocht en aan het familiebedrijf kwam vijf jaar geleden een eind toen Anne Bosgra stopte met de Iephof. ’’

Bosgra weet dit zo precies, omdat hij altijd al belangstelling had voor geschiedenis. Al jong dook hij bij zijn pake en beppe in de papieren en albums. ,,In 2005 heb ik een boekje geschreven over de familie.’’ Zijn onderzoek kwam later terug in het verhaal over tuinarchitect Gerrit Vlaskamp, van Aly van der Mark.

Sinds 1861 zijn alle plantenlijsten bewaard gebleven. Zo kon hij precies zien dat in 1868 de rode beuk is geleverd voor de pastorie in Hurdegaryp, zijn ouderlijke woning. De kleine Johannes was veel te vinden in de pastorietuin. ,,Ik vond de wereld altijd hard en chaotisch. In de tuin voelde ik me veilig, hier kon ik mijn eigen fantasiewereld creëren.’’

Nog steeds zoekt hij in drukke tijden de natuur op om te ontspannen. Duitsers noemen dit Waldeinsamkeit , en de Japanners hebben er ook een woord voor: shinrin-yoku . ,,Bosbaden. Wandelen in het bos wordt gezien als heilzaam.’’ En waarom ook niet. ,,Bomen halen CO2 uit de lucht, ze bieden een thuis aan dieren en ze zijn mooi.’’

Bosgra ging voor het project naar verschillende landschapstuinen. ,,Op een écht mistige ochtend ging ik naar Stania State.’’ Daar maakte hij foto’s van wat hij het mooiste doorkijkje vindt. ,,Je zag het huis niet eens.’’ Dat resulteerde in sfeervolle bruingroene foto’s, die hij het grijsblauwe kleurenpalet van de schilderijen van Willem van Althuis heeft meegegeven. ,,Ik wil mensen meenemen in een droomwereld, in een sfeer waarin alles klopt.’’

Op een avond in maart wandelde hij nog laat door de tuin, toen hij de spiegeling van de donkere avondhemel in het water zag. ,,De bomen buigen mooi naar elkaar, dat geeft een weemoedig beeld. Eerst noemde ik het Nocturnes .’’ Hij veranderde de naam later in Bomen van Bosgra , een ode aan de boom. ,,Er zitten veel lagen in de foto: de cyaanblauwe lucht, de bomen en het water. Daar drijven blaadjes op, maar het was ook zo helder dat je bladeren op de bodem ziet liggen.’’ Deze gelaagdheid geeft de serie de reflectie op zijn jeugd, waarnaar hij op zoek was. Als een van de drie winnaars van Verhalen in het Landschap verdiende hij er een solo-tentoonstelling op Open Stal mee.

Bomen van Bosgra is ook een oproep om zuinig om te springen met oude bomen. ,,Bij gemeentelijke groenvoorzieningen wordt soms te makkelijk gekapt, wegens eventuele risico’s. Maar als je zo’n oude boom kapt, mis je een natuurlijke airco, die heel veel CO2 uit de lucht haalt. Het duurt lang voor jonge bomen dezelfde capaciteit hebben. Bovendien zijn dergelijke woudreuzen cultuurhistorie.’’ Hij maakt zich zorgen over de biodiversiteit en vindt dat we veel zuiniger moeten zijn met groen. ,,De natuur heeft zich al lang genoeg aan de mens aangepast.’’

Bosgra’s verhaal is door het VPRO-programma Tegenlicht gekozen als een van de mooiste verhalen over bomen. Op 8 september wordt een uitzending gewijd aan het bos. Bosgra’s series zijn nog tot en met 18 augustus te zien op Kunstroute Open Stal (dagelijks 13-18 u).

Solo-tentoonstelling op Open Stal

Solo-tentoonstelling op Open Stal

Solo-presentatie Johannes Bosgra op Open Stal

Op de 48e editie van kunstroute Open Stal in Oldeberkoop heeft Johannes Bosgra uit Burgum een solo-presentatie met zijn nieuwe serie Bomen van Bosgra.

Hij reflecteert met deze serie op zijn afkomst en zijn jeugd door fotografisch werk te maken van bomen die door zijn voorouders sinds 1700 zijn gekweekt in Burgum. De monumentale beuken, eiken en platanen van de Bosgra boomkwekerijen staan nog in honderden landschapstuinen en parken in Noord-Nederland. Deze bomen zijn exact te vinden, omdat de administratie met plantenlijsten van de boomkwekerij van de Bosgra’s bewaard is gebleven sinds 1861. Maar de bomen zijn nu door ouderdom snel aan het verdwijnen. De beelden zijn gemaakt in de idyllische parklandschappen op Stania State en Fogelsangh State, met bomen gekweekt door Bosgra zijn oudvader Tiete Bosgra (1794-1875). Alle beelden zijn te zien op www.johannesbosgra.com.

Bosgra is met deze serie één van de drie winnaars geworden van het talentenproject voor beeldende kunst Verhalen in het Landschap. De solo-presentatie is t/m 18 augustus dagelijks te zien in MFA MeJander. Open Stal is de oudste kunstroute van Nederland en geniet landelijke bekendheid, met ieder jaar ong. 10.000 bezoekers.

Jeugdherinnering
Eén van de gelukkigste jeugdherinneringen van Johannes Bosgra is om beschermd door de Bosgra bomen te ontsnappen in zijn droomwereld waar alles wel volledig klopte. In de idyllische landschapstuin van zijn ouderlijk huis, de oude pastorie in Hardegarijp, kon hij zich verbergen voor de harde, chaotische wereld. In zijn serie Bomen van Bosgra is hij op zoek gegaan naar een verbeelding van die droomwereld, als een gesublimeerde jeugdherinnering. 

Engelse landschapsstijl
De Engelse landschapsstijl is een geïdealiseerd beeld van de natuur en een direct uitvloeisel van de kunststroming Romantiek. De waterpartijen en grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, worden omgeven en afgewisseld door boomgroepen om zo een idyllisch natuurlandschap te vormen. Johannes Bosgra voelt zich sterk aangetrokken tot deze geïdealiseerde natuur. En dat laat hij zien in de verstilde mistbeelden van de bomen en hun zorgvuldig gekozen plek in het landschap. Het blauwgrijze kleuren-palet is een verwijzing naar het werk van de Friese kunstenaar Willem van Althuis. Een aantal boomgroepen heeft Bosgra ‘s nachts vastgelegd als reflectie in de kenmerkende waterpartijen. Daardoor ervaart de toeschouwer in één beeld de cyaan lucht, de bomen, het oppervlak van het water en de bladeren op de bomen van het water. In het presenteren van deze beelden is hij gaan experimenteren met transparante materialen, zodat de toeschouwer nog meer de suggestie krijgt door de lagen in het landschap en de tijd heen te kijken.

Johannes Bosgra wint solo-tentoonstelling Open Stal

Johannes Bosgra uit Burgum heeft een solo-tentoonstelling op kunstroute Open Stal gewonnen, net als twee andere deelnemers van het talentenproject Verhalen in het Landschap: Martina Hladikova en Melda Wibawa. Bosgra won met zijn serie Bomen van Bosgra waarin hij reflecteert op zijn afkomst en zijn jeugd door beelden te maken van bomen die door zijn voorouders sinds 1700 zijn gekweekt in Burgum. Alle beelden van de serie zijn te zien op johannesbosgra.com.

De veertien deelnemers die vorig jaar zijn uitgekozen uit de 130 deelnemers van de grote expositie van Verhalen in het Landschap, volgden de afgelopen maanden masterclasses bij vijf Friese kunstenaars.  Het resultaat was afgelopen maand te zien bij Galerie Steven Sterk in Gorredijk. De jury bestaande uit de vijf Friese kunstenaars heeft drie deelnemers gekozen als winnaar. Criterium was wie van de deelnemers de grootste stappen hadden gezet in hun ontwikkeling als beeldend kunstenaar.

De catalogus met kunstroute en entreebewijs van Open Stal zijn verkrijgbaar in de Kiosk (Oosterwoldseweg 5, Oldeberkoop). 20 juli t/m 18 augustus, dagelijks van 13.00 uur tot 18.00 uur.

De jury zei dit over Bosgra: "Johannes was een begenadigd fotograaf en is nu meer dan dat. Technisch en esthetisch waren het al heel goede foto's. Tijdens het traject heeft Johannes een grote stap gemaakt. Nadenken over waarom je een foto maakt en wat je er mee wil heeft de zaak behoorlijk op zijn kop gezet. Johannes heeft een onderzoek gedaan naar de urgentie van zijn fotografie en is daarbij dicht bij zichzelf gebleven. De foto's komen op een natuurlijke manier uit zijn eigen familiegeschiedenis voort. Door zijn gedrevenheid, honger naar informatie, actieve houding binnen de groep en hang naar perfectie heeft dit project veel opgeleverd."

Bomen van Bosgra

De beelden zijn gemaakt in de idyllische parklandschappen op Stania State en Fogelsangh State, met bomen gekweekt door Bosgra zijn oudvader Tiete Bosgra (1794-1875). In het presenteren van de beelden is hij gaan experimenteren met transparante materialen, zodat je als kijker de suggestie krijgt door het landschap heen te kunnen kijken, in de tijd.

Sinds 1700 zijn de Bosgra’s boomkwekers geweest in Burgum. De beuken, eiken en platanen die zijn voorouders hebben gekweekt, staan nog overal in landschapstuinen en parken in Noord-Nederland. De bomen zijn exact te vinden, omdat de administratie met plantenlijsten van de boomkwekerij van de Bosgra’s bewaard is gebleven sinds 1861. Maar deze bomen zijn nu door ouderdom snel aan het verdwijnen.

58543878_333874657210338_1515830336854949888_n (1).jpg
58441921_783851045344189_8806054348447547392_n (1).jpg
DSCF4584- photographer Johannes Bosgra.jpg

Talentententoonstelling Verhalen in het landschap in Galerie Steven Sterk

Zaterdag 13 april om 16:00 uur is de opening van de talentententoonstelling Verhalen in het landschap in de prachtige Galerie Steven Sterk in Gorredijk. Samen met 13 andere winnaars van het talentontwikkelingsproject laat ik het resultaat zien van de masterclasses die we de afgelopen maanden mochten volgen bij bekende Friese kunstenaars. Uit de 14 deelnemers worden twee gekozen die een solotentoonstelling krijgen in de grote kunstroute Open Stal 2019 in Oldeberkoop. Dit wordt bekend gemaakt op de finissage op 28 april om 16:00 uur.

Het was een geweldige ervaring om zo intensief samen te werken met twee kunstenaars waar ik zeer veel respect voor heb, Tjibbe Hooghiemstra en Christiaan Kuitwaard. Onder hun begeleiding heb ik gewerkt aan de nieuwe serie Bomen van Bosgra.

Sinds 1700 zijn mijn voorouders boomkwekers geweest in Burgum. De indrukwekkende beuken, eiken en platanen die mijn voorouders hebben gekweekt, staan nog overal in landschapstuinen en parken in Noord-Nederland. De bomen zijn exact te vinden, omdat de administratie met plantenlijsten van de boomkwekerij van de Bosgra’s bewaard is gebleven sinds 1861. Maar deze bomen zijn nu door ouderdom snel aan het verdwijnen. Eén van mijn gelukkigste jeugdherinneringen is om tussen die Bosgra bomen te ontsnappen in mijn droomwereld waar alles klopt. In de idyllische landschapstuin van mijn ouderlijk huis, de oude pastorie in Hardegarijp, kon ik mij verbergen voor de harde, chaotische wereld. In mijn nieuwe serie Bomen van Bosgra reflecteer ik op mijn jeugd en mijn afkomst en ben ik op zoek gegaan naar een verbeelding van die droomwereld, als een gesublimeerde jeugdherinnering. De beelden zijn gemaakt in de idyllische parklandschappen op Stania State en Fogelsangh State, met bomen gekweekt door mijn oudvader Tiete Bosgra (1794-1875). In het presenteren van de beelden ben ik gaan experimenteren met transparante materialen, zodat je als kijker de suggestie krijgt door het landschap heen te kunnen kijken, in de tijd.

De talentententoonstelling duurt van 13 april t/m 28 april, donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Galerie Steven Sterk Gorredijk, Hellingbaas 1, 8401 JH Gorredijk

Een afspeellijst met muziek bij Bomen van Bosgra is hier te vinden.

Verhalen in het landschap

In oktober 2018 werd in de voormalige CAV fabriek in Oldeberkoop de eerste tentoonstelling van Verhalen in het Landschap georganiseerd. Bijna 130 deelnemers brachten meer dan 260 werken in. 
Door een professionele jury en het publiek werden 15 deelnemers gekozen om masterclasses te volgen bij vijf bekende Fries kunstenaars. Christiaan Kuitwaard, Gerrit Terpstra, Tryntsje Nauta, Anne Feddema en Tjibbe Hooghiemstra hebben de 15 begeleid in een serie masterclasses waarvan nu het resultaat te zien is in Gorredijk.

Beuken op Stania State en eiken op Fogelsangh State,  gekweekt door Tiete Bosgra (1794-1875)   Beeld uit vierluik, uit de serie Bomen van Bosgra | Transparante film op pigment print

Beuken op Stania State en eiken op Fogelsangh State,
gekweekt door Tiete Bosgra (1794-1875)
Beeld uit vierluik, uit de serie Bomen van Bosgra | Transparante film op pigment print


Schermafbeelding 2019-04-09 om 21.15.27 kopie.png
Schermafbeelding 2019-04-09 om 21.15.50 kopie.png

Video projection Dark Waves at New World Symphony Hall Miami

An immersive projection of minimalist seascapes by Dutch photographer Johannes Bosgra will accompany the piece Dark Waves at the concert The Ocean’s soul on Sunday 13th of January with Dutch pianists Maarten van Veen and Ralph van Raat in Miami’s New World Symphony Hall. The seascapes flow slowly into one another in the video projection, just like in John Luther Adams’ Dark Waves the groups of notes flow into one another, both in the piano’s and in the electronic music. Frank Gehry designed the New World Symphony Hall to make video an integral part of a concert experience. For this Gehry made giant curved sails above the stage in his signature twisting and organic style, on which the video is projected.

Johannes Bosgra (1979, NL) travelled around the world to the most desolate places to capture the essence of colors, forms and shapes of oceans and seas into minimalist seascapes in his series Stripes. He uses contemporary classical music as an inspiration in the creation of his photographic work and explores the links between classical music and visual art. And he plays piano himself. Bosgra received awards by the International Photography Awards, Black & White Spider Awards and the Moscow International Foto Awards. He was president of the classical music festival Hortus Festival and has worked for the North Netherlands Symphony Orchestra.

Seascape series Stripes
In his Stripes (2018) series, Bosgra created images that exist in the liminal space between abstraction and representation. Likewise, Dark Waves is one of John Luther Adams more abstract pieces, it’s like a total feeling of waves. It sculpts layer upon layer into expansive waves of sound. The waves crest together in a tsunami of sound that engulf you.

 The depictions of the sea reveal Bosgra’s deep connection to the representation of the sea by photographer Hiroshi Sugimoto and to the abstract work of the artist Gerhard Richter. To make the work, he employs an extremely precise and time-consuming process with his camera. And he embraces the unpredictability of the colors, forms, lines and shapes that this technique yields. The result is a minimalist geometric composition of straight lines that neither has a large number of representational elements nor commits to its abstraction. In combination the two elements yield images that shift before the viewers eyes. 

Johannes Bosgra: “As Kandinsky said in Über das Geistige in der Kunst, music has been for some centuries the art which has devoted itself not to the reproduction of natural phenomena, but rather to the expression of the artist’s soul, in musical sound. Music is the art with the highest abstraction and able to convey emotions in the most direct way. I captured the seascapes I saw around the world in a minimalist, abstract form to try to convey the deep emotions that classical music evoke within me. The extreme precision that I apply in the process of creating the work, feels like playing a musical instrument and therefore lets me feel the emotions that I want to express in my images.”

North Sea, Schoorl, 2017 from the series Stripes

North Sea, Schoorl, 2017 from the series Stripes

New World Symphony Hall with the giant curved sails above the stage in Frank Gehry’s signature twisting and organic style, on which the video is projected. (photo: New World Center)

New World Symphony Hall with the giant curved sails above the stage in Frank Gehry’s signature twisting and organic style, on which the video is projected. (photo: New World Center)

Videoprojectie en tentoonstelling Dark Waves in Rotterdam

Tijdens het concert van pianisten Maarten van Veen en Ralph van Raat op donderdag 10 januari in De Doelen in Rotterdam zal het stuk Dark Waves van John Luther Adams vergezeld worden door een videoprojectie van zeegezichten van fotograaf Johannes Bosgra. De zeegezichten vloeien in de videoprojectie langzaam in elkaar over, net als in Dark Waves de groepen noten in elkaar overvloeien; zowel in de piano’s als in de elektronische muziek. Er is op donderdag 10 januari daarnaast een tentoonstelling van de zeegezichten te zien in de Jurriaanse Foyer van De Doelen.

Johannes Bosgra (1979) is de wereld over gereisd naar de meest desolate plekken om de essentie van de kleuren en vormen van oceanen en zeeën te vangen in zijn serie minimalistische zeegezichten genaamd Strepen (2018). Bij het maken van zijn werk laat hij zich inspireren door hedendaagse klassieke muziek. En hij speelt zelf graag piano. Hij heeft prijzen ontvangen van de International Photography Awards, Black & White Spider Awards en de Moscow International Foto Awards.

Zeegezichten serie Strepen
In zijn serie Strepen (2018), heeft Bosgra beelden gemaakt die bestaan op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Dark Waves een van John Luther Adams meer abstracte werken, het is als een totaal gevoel van golven. Het stuk boetseert laag op laag in steeds groter wordende golven van geluid.

De weergave van de zee verraadt Johannes Bosgra zijn diepe verbintenis met de zeegezichten van fotograaf Hiroshi Sugimoto en het abstracte werk van beeldend kunstenaar Gerhard Richter. Bij het maken van zijn werk past hij een extreem nauwkeurig en tijdrovend proces toe met zijn camera. Daarbij omarmt hij de onvoorspelbaarheid van de kleuren, vormen en lijnen die dit proces oplevert. Het resultaat is een minimalistische geometrische compositie van rechte lijnen die noch veel figuratieve elementen bevat, noch volledig abstract is. In combinatie brengen de twee elementen een beeld voort dat bijna lijkt te veranderen voor de ogen van de toeschouwer.

Johannes Bosgra: “Zoals Kandinsky zei in Über das Geistige in der Kunst, muziek is al eeuwen de kunstvorm die zichzelf niet heeft toegewijd aan de reproductie van natuurlijke fenomenen, maar juist aan het uiten van de ziel van de kunstenaar via muziek. Muziek is de kunstvorm met de hoogste abstractie en is in staat om emoties op de meest directe wijze over te brengen. Ik heb de zeegezichten die ik rond de wereld zag in deze minimalistische, abstracte vorm vastgelegd om op directe wijze de diepe emoties over te brengen die klassieke muziek in mij oproept. De extreme nauwkeurigheid die ik in het maakproces toepas, voelt als het bespelen van een muziekinstrument en laat me daardoor ook de emotie voelen die ik wil verbeelden.”

 

Noorzee, Schoorl, 2017 uit de serie Strepen

Noorzee, Schoorl, 2017 uit de serie Strepen

Image Birch tree shown during Piano Slam in Concertgebouw de Doelen

On invitation of the DoelenEnsemble my image “Birch tree” from the series Arctic light was shown on the 16th of november 2018 in Concertgebouw de Doelen in Rotterdam, the Netherlands, during the live performance of the musical poetry competition Piano Slam. It was an intriguing combination of poetry and dance by teenagers, my image and music of Nouela performed by two young top pianists. The young dancers from Dansgroep RAW threw snowballs in an imaginary landscape, illustrated by my image.

Piano Slam uses live performance and education by top classical artists to develop an individual creative process for teenagers to build up writing skills  using their vast connection and experience with music to explore language, structured learning, and personal expression through poetry.

[NL] Op uitnodiging van het Doelen Ensemble werd mijn beeld “Birch tree” uit de serie Arctic light vrijdag 16 november 2018 groot geprojecteerd in Concertgebouw De Doelen in Rotterdam tijdens de finale van de muzikale gedichtenwedstrijd Piano Slam. Het was een boeiende combinatie van gedichten en dans van jongeren, mijn beeld en muziek van Nouela gespeeld door twee talentvolle pianisten. De jonge dansers van dansgroep RAW gooiden sneeuwballen in een imaginair landschap, geïllustreerd door mijn beeld.

JohannesBosgraBirchtreeArcticLight.jpg

Black Hole Sun by Nouela

Birch tree, Vareid, Lofoten, Norway, 2016. From the series    Arctic Light

Birch tree, Vareid, Lofoten, Norway, 2016. From the series Arctic Light

Selected for talent project verhalen in het landschap

I’m honored to be selected for the talent development project for visual artists ‘Verhalen in het Landschap’. On the basis of my triptych North Sea, Ameland from the series strepen, that was exhitbited in a group exhibition in Oldeberkoop, a jury consisting of five Frisian visual artists selected me to be one of fifteen talents. These talents will get masterclasses from the five Frisian visual artists to further develop their work. The resulting artworks will be exhibited at two exhibitions in 2019.

[NL] Ik ben heel vereerd dat ik als een van de vijftien ben geselecteerd voor het project voor talentontwikkeling in beeldende kunst Verhalen in het Landschap. Met het drieluik "Noordzee, Ameland" uit de serie Strepen deed ik mee aan de grote groepstentoonstelling Verhalen in het landschap in Oldeberkoop. Tijdens de finissage van deze tentoonstelling op 28 oktober maakte de jury bestaande uit vijf Friese kunstenaars bekend wie van de 140 deelnemers zijn geselecteerd om mee te mogen doen aan de masterclasses en aan de Kunstroute Open Stal 2019 in Oldeberkoop. Mijn juryrapport: ‘De juryleden vonden dit bijzonder werk, hele bijzondere ‘landschappen’. Op het eerste oog ondefinieerbaar welk medium het is; is het geschilderd of is het een foto? En als het een foto is, wat is het dan? Dat werkt fascinerend. Sereen, ruimtelijk, esthetisch, strak en toch dromerig.’

De vijftien geselecteerde talenten krijgen begeleiding op maat bij de verdere ontwikkeling van het eigen werk. De twee deelnemers die zich gedurende de masterclasses het sterkst hebben ontwikkeld krijgen een solo-expositie in de Kunstroute Open Stal 2019. De dertien overige deelnemers mogen deelnemen aan een groepsexpositie als onderdeel van die Kunstroute. De masterclasses worden gegeven door Christiaan Kuitwaard (schilder/tekenaar), Tryntsje Nauta (fotograaf), Tjibbe Hooghiemstra (mixed media), Anne Feddema (schilder/dichter) en Gerrit Terpstra (ruimtelijk/mixed media).

Ik ben blij met het juryrapport en de mooie commentaren van iedereen op mijn werk. En nu aan de slag om mijn werk nog verder te ontwikkelen in de masterclasses!

Triptych Northsea, Ameland, from the series Strepen | Photo: Sijtze Veldema

Triptych Northsea, Ameland, from the series Strepen | Photo: Sijtze Veldema

The selected talents for the talent development project. Photo: Sijtze Veldema

The selected talents for the talent development project. Photo: Sijtze Veldema

International Photography Awards 2018

The International Photography Awards have just been announced. I was pleased to hear that my series Echoes from another dimension received an Honorable Mention in the category Fine Art Landscape.

[NL] De International Photography Awards zijn net bekend gemaakt. Ik was blij om te horen dat mijn serie Echoes from another dimension een Honorable Mention heeft gekregen in de categorie Fine Art Landscape.

Echoes I, from the series Echoes from another dimension.

Echoes I, from the series Echoes from another dimension.

Certificate IPA 2018 Echoes.jpg

Opening tentoonstelling Verhalen in het landschap

Met het drieluik "Noordzee, Ameland" uit de serie Strepen doe ik mee met de tentoonstelling Verhalen in het landschap . 
Aanstaande zondag 7 oktober 2018 om 16:00 uur is de opening in het CAV-gebouw in Oldeberkoop. Deze grote groepstentoonstelling is onderdeel van een boeiend talentontwikkelingsproject voor Friese beeldend kunstenaars. Wie weet tot aanstaande zondag!

Noordzee, Ameland, 2018

Noordzee, Ameland, 2018

Climbing the glacier Jostedalsbreen

Today I climbed the huge Jostedalsbreen glacier in Norway with a sherpa from Nepal who climbed Mt. Everest 19 times already, so I was in good hands. We did need crampons, climbing rope and ice axes to ascend on this steep glacier that has lost many meters of ice this hot summer. To my pleasant surprise the composer Florian Magnus Maier and his wife and choreographer Sanja Maier-Hasagic climbed the glacier too today. Florian uses the raw nature and otherworldly landscapes as an inspiration for his music, I worked together with him and his wife on the concert and exhibition Landschappelijk Schoon in Rotterdam.

 It was a deeply moving experience, climbing this deep blue glacier. It felt like walking on another planet, and that is exactly what I'm searching for on these desolate places. I think I shot some good raw material to use in a future series. 

Light on the Faroe Islands

I'm on the Faroe Islands at the moment, located halfway between Iceland and Norway. The light on this North Atlantic archipelago is constantly changing, just like the weather. As I walked away from the coast just before sunset yesterday, the light fell on the freshly fallen snow of a pyramid shaped mountain behind me, a great combination.

 

Pyramid of the Faroe Islands, 2018

Pyramid of the Faroe Islands, 2018

Rondane National Parc

The mountains of Rondane have a special place in my heart, it's an intensely quiet place. Last weekend I visited photographer Arthur van Riet and his wife Nancy, who emigrated to Norway nine years ago to live on a mountain looking out on Rondane. The colours are beautiful here in the fall and I was lucky that the first snow was falling on the peaks of Rondane, which yielded an interesting visual effect.

Pyramid of Rondane - Rondane, Norway, 2017

Pyramid of Rondane - Rondane, Norway, 2017

Ode to Caspar David Friedrich, Kvamsfjellet, Rondane, Norway, 2017

Ode to Caspar David Friedrich, Kvamsfjellet, Rondane, Norway, 2017