Talentententoonstelling Verhalen in het landschap in Galerie Steven Sterk

Zaterdag 13 april om 16:00 uur is de opening van de talentententoonstelling Verhalen in het landschap in de prachtige Galerie Steven Sterk in Gorredijk. Samen met 13 andere winnaars van het talentontwikkelingsproject laat ik het resultaat zien van de masterclasses die we de afgelopen maanden mochten volgen bij bekende Friese kunstenaars. Uit de 14 deelnemers worden twee gekozen die een solotentoonstelling krijgen in de grote kunstroute Open Stal 2019 in Oldeberkoop. Dit wordt bekend gemaakt op de finissage op 28 april om 16:00 uur.

Het was een geweldige ervaring om zo intensief samen te werken met twee kunstenaars waar ik zeer veel respect voor heb, Tjibbe Hooghiemstra en Christiaan Kuitwaard. Onder hun begeleiding heb ik gewerkt aan de nieuwe serie Bomen van Bosgra.

Sinds 1700 zijn mijn voorouders boomkwekers geweest in Burgum. De indrukwekkende beuken, eiken en platanen die mijn voorouders hebben gekweekt, staan nog overal in landschapstuinen en parken in Noord-Nederland. De bomen zijn exact te vinden, omdat de administratie met plantenlijsten van de boomkwekerij van de Bosgra’s bewaard is gebleven sinds 1861. Maar deze bomen zijn nu door ouderdom snel aan het verdwijnen. Eén van mijn gelukkigste jeugdherinneringen is om tussen die Bosgra bomen te ontsnappen in mijn droomwereld waar alles klopt. In de idyllische landschapstuin van mijn ouderlijk huis, de oude pastorie in Hardegarijp, kon ik mij verbergen voor de harde, chaotische wereld. In mijn nieuwe serie Bomen van Bosgra reflecteer ik op mijn jeugd en mijn afkomst en ben ik op zoek gegaan naar een verbeelding van die droomwereld, als een gesublimeerde jeugdherinnering. De beelden zijn gemaakt in de idyllische parklandschappen op Stania State en Fogelsangh State, met bomen gekweekt door mijn oudvader Tiete Bosgra (1794-1875). In het presenteren van de beelden ben ik gaan experimenteren met transparante materialen, zodat je als kijker de suggestie krijgt door het landschap heen te kunnen kijken, in de tijd.

De talentententoonstelling duurt van 13 april t/m 28 april, donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Galerie Steven Sterk Gorredijk, Hellingbaas 1, 8401 JH Gorredijk

Een afspeellijst met muziek bij Bomen van Bosgra is hier te vinden.

Verhalen in het landschap

In oktober 2018 werd in de voormalige CAV fabriek in Oldeberkoop de eerste tentoonstelling van Verhalen in het Landschap georganiseerd. Bijna 130 deelnemers brachten meer dan 260 werken in. 
Door een professionele jury en het publiek werden 15 deelnemers gekozen om masterclasses te volgen bij vijf bekende Fries kunstenaars. Christiaan Kuitwaard, Gerrit Terpstra, Tryntsje Nauta, Anne Feddema en Tjibbe Hooghiemstra hebben de 15 begeleid in een serie masterclasses waarvan nu het resultaat te zien is in Gorredijk.

Beuken op Stania State en eiken op Fogelsangh State,  gekweekt door Tiete Bosgra (1794-1875)   Beeld uit vierluik, uit de serie Bomen van Bosgra | Transparante film op pigment print

Beuken op Stania State en eiken op Fogelsangh State,
gekweekt door Tiete Bosgra (1794-1875)
Beeld uit vierluik, uit de serie Bomen van Bosgra | Transparante film op pigment print


Schermafbeelding 2019-04-09 om 21.15.27 kopie.png
Schermafbeelding 2019-04-09 om 21.15.50 kopie.png